Irish Stew of Sindidun - City Of Grigs

Biografija

Nesvakidašnji zvuk, intimni tekstovi, melodična muzika i harizmatična pojava svakako su prvi utisak o bendu Irish Stew. To je ono što ih nakon prvog slušanja povezuje sa publikom svih generacija. Njihova sposobnost da na đuskanje nateraju i "slučajne prolaznike" na svojim koncertima je svakako garancija za odličnu zabavu i provod iznova i iznova. Veliko prijateljstvo i specifičan odnos između članova benda je ono što garantuje nezaboravnu atmosferu na njihovim koncertima. Stekli su mnogobrojne fanove putujući kroz Srbiju, sa kojima razmenjuju energiju i emocije i uvek se vraćaju nazad.

So Many Words... Od svog prvog nastupa u junu 2003. do snimanja prvog albuma, Irish Stew je tražio sebe. Nekoliko ljudi, i različiti instrumenti su prošli kroz bend dok nije pronađena dobitna kombinacija u tom momentu. Konačno, bend se ustalio u postavi Bojan Petrović (vokal, frula),
Nenad Gavrilov (gitara), Ana Mrkobrada (violina), Ivan Đurić (bendžo),
Aleksandar Gospodinov (bas gitara) i Pavle Medan (bubanj). Personalne promene su bile posledica traženja muzičkog izraza Irish Stew-a, bend je na početku obrađivao poznate irske tradicionalne pesme i pesme Pogues-a, ali se vrlo brzo pojavio kreativni naboj, inspiracija za stvaranje sopstvene muzike. U tom periodu nastaju hitovi Why, Puzzle of Life, Stout, McGee’s Daughter... koji zajedno sa još 8 pesama svoje mesto pronalaze na albumu prvencu So Many Words (2005.). Snimanje albuma bilo je veliki iskorak za bend, drugim rečima, prelazak na viši nivo. Brojne nagrade na demo festivalima i nagrade publike postavili su velika očekivanja pred sam bend i album, a za srpske uslove jako brza rasprodaja prvog tiraža ih je čak i premašila.

Dare To Dream Snimanje drugog albuma postavilo je još više kriterijume, s obzirom na uspeh albuma prvenca koji je morao da se opravda. U ovom periodu Irish Stew je ostavio prepoznatljiv autorski pečat. U odnosu na snimanje So Many Words albuma, bend je dozvolio sebi da pomalo eksperimentiše i sa drugim muzičkim pravcima, ali je i dalje bio vođen irskim muzičkim motivima i iskrenom emocijom kao suštinom stvaranja. Postava benda se nije mnogo menjala I nju su činili Bojan Petrović (vokal, frula), Nenad Gavrilov (gitara), Ana Mrkobrada (violina),
Ivan Đurić (bendžo), Aleksandar Gospodinov (bas gitara) i Marko Krasnić (bubanj). Album Dare To Dream izašao je 2008. godine a posebno se izdvojila pesma Ditch koja je po mnogim kritikama nešto najbolje što je do tada izašlo iz bendovske kuhinje.

New Tomorrow U periodu pred snimanje albuma New Tomorrow, bendu se pridružuju Marko Jovanović (bubnjevi) i ubrzo nakon toga Ana Milanović (violina). Oni unose posebnu energiju, sa kojom bend počinje snimanje albuma New Tomorrow u leto 2010. godine. Album je sniman u novobeogradskom studiju Underground, i produciran od strane Marka Jovanovića.

Ovaj period rada Irish Stew-a obeležila je velika želja za radom i ambicija za napretkom. U pripreme za snimanje albuma, samo snimanje, i izdavanje albuma bend ulazi sa maksimalnom ozbiljnošću, što je kao rezultat dalo izdanje koje u svim aspektima daleko prelazi domaće standarde.

Album New Tomorrow izašao je u u oktobru 2011. u dva izdanja: standardnom CD izdanju, izdatom za One Records, i u specijalnom izdanju na koje je bend posebno ponosan. Specijalno izdanje, dostupno za besplatni download, zapravo predstavlja elektronsko izdanje koje pored standardnih, pruža i neke dodatne sadržaje. Na promotivnoj turneji Irish Stew je potvrdio status jednog od koncertno najaktivnijih i najuzbudljivijih bendova u Srbiji.

City Of Grigs Četvrti album pod nazivom City Of Grigs izlazi nakon 6 godina čekanja. Glavni razlog tome predstavlja najveći izazov do sada, da se opravda kvalitet prethodnog izdanja, New Tomorrow. Ovoga puta, bend odlučuje da predstavi mešavinu zvuka izgrađenu prethodnim albumima, pritom dodajući najveći uticaj irskog tradicionalnog zvuka do sada. Zbog toga je ovo verovatno i album koji zvuči najtradicionalnije u karijeri benda.

Što se tiče personalnih promena, Anu Milanović zamenjuje Nemanja Jovanović na violini. Takođe, bend raskida saradnju sa dugogodišnjim izdavačem i album izdaje za Ammonite Records.

Druži se:
  • Irish Stew of Sindidun Facebook
  • Irish Stew of Sindidun Twitter
  • Irish Stew of Sindidun Myspace