Irish Stew of Sindidun - Lady of New Tomorrow
Irish Stew of Sindidun - New Tomorrow

Biografija - Bojan Petrović

Nešto o sebi? Otprilike ide ovako: "Hajde da se dogovorimo da bude kako ja kažem. Da ti objasnim zašto je to dobro za tebe i mene i da nam posle toga zaista bude dobro jer ja znam šta radim. Ako imaš neki raciolanan argument protiv, rado ću ga prihvatiti. Ali ako nešto ne želiš da uradiš kako treba, nemoj ni da započinješ." Toliko.

Kako je biti frontmen Irish Stew-a i šta to podrazumeva? Dopada mi se što sam frontmen benda koji ima svoj prepoznatljiv stil pa ne mogu mnogo da me porede sa drugima. Podrazumeva da nemam svog telohranitelja i ne idem sopstvenim prevozom na koncerte. Imam iskren i lep osmeh i ne moraju da mi ga sređuju u photoshopu. Bliži sam ti nego što misliš.

Gde pronalaziš inspiraciju za pesme koje stvaraš? S ozbirom da je većina pesama ljubavne tematike mislim da je odgovor na to pitanje odavno poznat. Ta iskrena emocija je nešto sto svi ljudi u sebi imaju, neki to vešto kriju, a ja to pokušavam da probudim kod njih. U zadnje vreme pojavljuju se i pesme koje se bave društvenim temama i vremenom u kojem živimo, jer je situacija u Srbiji i svetu takva da pred nekim stvarima jednostavno ne može da se zažmuri. Lično sam zgrožen sistemom vrednosti koji je zasnovan na materijalizmu, birokratiji i šminkanju stvarnosti, bez ikakvog pozivanja na socijalnu odgovornost.

Najlepše što ti je priredio neki fan? Bilo je raznih lepih gestova ali ne bi bilo u redu da izdvajam neki posebno jer ostali nisu manje vredni. Ipak, uvek ću kod fanova najviše ceniti dolazak na koncert, što je dokaz da razmišljamo slično i delimo istu emociju.

Da li je čaša polupuna ili poluprazna? Zavisi od trenutnog raspoloženja. Ono što je za mene bitnije je da čaša ima dobro dno jer će uvek moći da se dopuni koliko god da je prazna. Isto tako, džaba što je trenutno puna ako je šuplja.

Koja je prva pesma koju si naučio da sviraš na fruli? Prva frula koju sam dobio bila je rođendanski poklon, pre nekih 10-ak godina. Ceo dan sutradan sam pokušavao da demistifikujem novi instrument i iskreno, nije mi bio veliki problem. Već krajem istog dana uspeo sam da odsviram nešto što je približno zvučalo kao Amazing Grace. Kasnije sam negde pročitao da je to takođe bila prva naučena pesma gospodina Spider Stacy-a iz čuvenih Poguesa.

Kako vidiš muzičku scenu u Srbiji i svetu? Srbija je još uvek daleko od svetskog standarda ako gledamo muzičku scenu u globalu. Čast izuzecima. Mislim da je najveći problem manjak kreativnosti i nedostatak dobrih pesama pre svega. Previše je letnjih hitića, tesktova bez poruke i sadržaja, površne muzike bez umetničkog pristupa koja je tu samo da bi postojala, bez posebnog razloga osim novca i dobrog provoda za jednu noć. Muzika je za mene mnogo više od toga. U najširem smislu delim je na iskrenu i neiskrenu. Mislim da nam svima fali više ove prve. Dobra stvar je što je sa evolucijom interneta publici omogućen mnogo veći izbor od medijskog monopola u srpskoj rok muzici.

Ko je tvoj omiljeni član benda i zašto? Kada je rad u bendu u pitanju najbolje se slažem sa Aleksandrom. Imamo sličan način razmišljanja u kreativnom smislu. Ivana I Nenada volim zato što su zajedno sa mnom na doživotnoj robiji u bendu Irish Stew I zato što su mnogo toga žrtvovali zarad benda. Marko I Ana su u bend doneli neku novu energiju koja je donekle falila. Tek kad to osetiš, vidiš šta je ustvari ranije nedostajalo. Još sam pod utiskom.

Bojan Petrović Bojan Petrović Bojan Petrović Bojan Petrović
Druži se:
  • Bojan Petrović Facebook
  • Bojan Petrović Twitter