Irish Stew of Sindidun - City Of Grigs

Biografija - Marko Jovanović

Nešto o sebi? Rođen u jednoj maloj državici, danas poznatoj kao Makedonija...to vam je jedno malo mesto gde ljudi nemaju mnogo, al' su zato uvek spremni za pesmu i stalno su nasmejani, ne možeš im osmeh oduzeti ni pod oružjem... Sve je počelo iz zajedničke sobe mog starijeg brata i mene... Kao vrlo malog klinju su me gurnuli u muzičku školu da sviram gitaru...dobar potez matorih...međutim, vrlo brzo sam bacio tamburu...kao i, ispostaviće se, sve kasnije u životu sto nije ličilo na mene. E onda me je jednoga dana buraz odveo na neki skup bubnjara...2 sata je bilo dosta da uperim prstom u instrument i da kazem sebi...ja hoću da sviram bubanj. Onda je na emociju udario pubertet...jedva završena osnovna...pa okinava prve godine srednje, pa jos 'iljadu čuda mladog buntovnika sa kosom do dupeta... U jednom trenutku brat dolazi na ideju da mi kupi bubanj...što je i uradio...Bog ga blagoslovio! Ovaj njegov akt izazvao je buru skeptičnih emocija u bližoj familiji, a i šire..."Ma igraće se 2 dana pa će da batali"... Pošto su mene takve izjave jako ljutile u to vreme...rešio sam da sedenem i, kako ja to volim da kažem..."pokidam svirku"... Valjda zato što ništa do tada nisam uspeo da pokidam, pa sam resio da ovo baš razbucam... Uglavnom, rešio sam da budem bubnjar, muzičar...čega se do kraja držim i danas. Pa možda i nisam neki biser...ali sam barem svoj režiser.

Kog bubnjara posebno ceniš? Posebno cenim svakog bubnjara koji u filozofiju nauke uđe sa razumevanjem... Mogao bi' naširoko o ovoj temi...ali ću ukratko...gospodin Dave Abbruzzese, jedan od bubnjara sada već legendarnog benda "Pearl Jam", gospodin Chad Smith "Red Hot Chilly Peppers", gospodin Brad Wilk "Rage Against The Machine/Audioslave", gospodin Vinnie Colaiuta "Sting", gospodin Keith Karlock, gospodin Rodney Holmes...lista je naravno mnogo duža, ali ovu su oni najomiljeniji.

Koja ti je najveća neispunjena želja? Neispunjenih želja nemam... Vrlo koncentrisano radim na tome da se jednog dana te želje i ostvare.

Kako vidiš muzičku scenu u Srbiji i svetu? Hmm...vrlo bolno pitanje... Trenutno ne postoji takva muzička scena u Srbiji kakvom bi' ja mogao biti zadovoljan... Postoji neka, nazovi "folk scena" po nekim ružičastim televizijama o kojoj ja ne želim ni da razmisljam, a kamoli da govorim... Što se tiče nekih pravih vrednosti... Njih je u ovoj našoj maloj državici premnogo... Toliko kreativnih ljudi, toliko dobre svirke, toliko dobrih ideja, da se čovek prosto zapita...odakle sve to? Međutim, malo je onih koji imaju snage da svoju "priču" guraju do kraja...za to treba hrabrosti, ogromna volja i istrajnost... Mislim da su klinci koji se late instrumenata, previše opterećeni činjenicom da od tog istog instrumenta sutra neće moći 'leba da jedu... Pa onda je nekako i prirodno da muziku shvate kao hobi, i kao neku sporednu i prolaznu stvar u zivotu... Dokle god je to tako, nikada neće postojati ozbiljna muzička scena u Srbiji. Muzička scena u svetu: dve reči..."dobra produkcija"...ništa više od toga, sem što naravno, ima razbijaša...ali njih slabo ima na televiziji.

Ko je tvoj omiljeni član benda i zašto? Ana! Zašto? Pa zato što zna da voli ljude i da se sa njima smeje, zato što je emotivac, zato što smo iz istog rodnog grada, zato sto je podsetila drugare iz benda na neke davno zaboravljene stvari i sad se svi smejemo zajedno, zato što sam joj čuv'o leđa još tad, a čuvam joj i sad, zato što ima smešne poze dok svira violinu i smešno igra, ZATO ŠTO JE MOJE DETE.

Šta je tako posebno kod bubnjara? Mogućnost da sedneš na zadnje sedište i slušaš bend...držiš ga mirnim...napraviš ga besnim, učinis ga stabilnim, daš mu gas kad treba...oduzmeš kad treba...mogućnost da svoju energiju izraziš, ne samo emotivno...nego i pokretima...ritmom...mogućnost da vodiš, mogućnost da budeš...živ, srećan i svoj.

Marko Jovanović Marko Jovanović Marko Jovanović Marko Jovanović
Druži se:
  • Marko Jovanović Facebook